İtalyan yemeklerine yolculuk günlüğü

İtalyan yemeklerine yolculuk günlüğü: 21 Ekim

İtalyan dili tadın ve renklerin lezzetinin dilidir. Toscana bölgesinde bulun Floransa’da şöyle bir özlü söz vardır “Yediğimiz gibi konuşuruz.” yani duyguyla, dikkatle, tatla, hayalle, yaratıcılıkla… Bu yüzden 21 Ekim Çarşamba günü “Dünya İtalyan Dili Haftasını” kutlamak için öğrencilerimizi İtalyan mutfağının meraklı dünyasına doğru gerçek bir yolculuğa çıkardık. Ekmekten, sebze ve meyveye, et ve balığa, peynir çeşitlerinden taze makarnaya, salam çeşitlerine ve tipik tatlılara kadar uzanan yolculuğumuzda doğanın bize sunduğu lezzetleri yakından inceledik. Bu yolculuğumuzda bizlere eşlik eden rehberlerimiz, sebze ve meyvelerin hangi mevsimde taze ve sağlıklı bir şekilde tüketilebileceği ve besinlerin nasıl üretildiği, pişirildiği, muhafaza edildiği ile ilgili pek çok bilgiyi bizlerle paylaştılar.

Öğrencilerimiz, taze yapılmış raviolinin yumuşak dokusunu hissetmek için dokundular; kalıbından yeni çıkmış taze mozzarella peyniri ve dumanı üstünde tüten zeytinli ekmeğin tadına baktılar. Tadına bakılan tüm bu yiyeceklerin hepsinin ortak ve en önemli özelliği İtalya’dan gelmiş doğal ürünlerden yapılmış olmalarıydı.

Gezimiz bizlere sanki İtalya’da olduğumuzu hissettirmişti, İtalya’nın sokaklarında küçük bir tur yapıyor gibiydik. Kendimizi bu denli İtalya’daymış gibi hissederken İtalyan limonatası eşliğinde İtalyan mozzerallası ve fesleğen ile yapılmış margerita pizzalarını yemeden olmazdı. Pizzamızın ardından ise “Dulcis in Fundo” İtalyan Alp’lerinden gelen İtalyan sütüyle yapılmış dondurmalarını yiyerek genç kâşiflerimizle birlikte damaklarımızda çok güzel tatlar bırakan lezzet yolculuğumuzu da tamamlamış olduk.

Bu hem eğlenceli hem de öğretici olan gezi sayesinde öğrencilerimizin dil hazinesi gelişirken öğrenciler İtalyan kültürünü de daha yakından tanıma şansını yakaladılar. Eğlenirken öğrendiğimiz bu etkinlikte öğrencilerimiz; İtalyan yemeklerini, içeriklerini, lezzetleri tanımlayarak hangi lezzetlerin bir arada kullanılacağını, İtalya’nın Türkiye gibi Akdeniz geleneklerine sahip olduğunu, İtalya ile Türk mutfağının ve kültürünün yemek, koku, lezzet açısından ne kadar çok ortak paydada buluştuğunu görmüş oldular.

Öğrencilerimizin masada otururken ve yemeklerini yerken neşe ve mutluluk içinde birliktelik duygusuyla hareket ettiklerini gözlemledik. Çocuklarımız masalarda otururken tıpkı İtalyan çocukları gibi güldüler, eğlendiler, sohbet ettiler hatta “Voglio la pizza” diyerek İtalyanca sipariş verdiler. (Bazıları 2. ve 3. pizzalarını bile sipariş etti)

Bu keyifli ve öğretici etkinliğimizin ardından okula döndük. Eataly’deki İtalyan gününü unutmamak için orada yaşadığımız, öğrendiğimiz ve paylaştığımız her şeyi sınıflarımızda tekrar ettik.

Geri Dön